Дикси, Дикси, Диксиленд Джаз Фест!

This slideshow requires JavaScript.

За 4-та поредна година снощи във Велико Търново бе открит музикалният фестивал „Дикси Джаз Фест“. На изнесена сцена пред паметника на Асеневци се качиха първите три формации – софийската „Олд голд дикси бенд”, която откри събитието, „Александров Рагтайм Бенд“ и „Мишо Йосифов секстет“.


С осем суинг пиеси, повечето от които достатъчно известни, за да „подгреят“ публиката за фестивалния маратон, „Олд Голд Дикси Бенд“ ни потопи в автентичния Ню Орлиънс. Звученето бе по-меко от това на традиционния джаз. В характерния за Дикси стил бяха включени почти всички тембри – тромпет, кларинет, тромбон, барабани и контрабас.

Приятелите на фестивала, участвали всяка година до сега – „Александъров Рагтайм Бенд“ не пропуснаха да надъхат феновете си с ритъма на традиционния джаз и провокативната визия на солистката им Мери Начева.

Формацията е създадена от Румен „Fats“ Александров (банджо) през лятото на 1986.  ARB е основан като трио – кларинет, банджо и туба. За различните ангажименти съставът включва пиано, тромпет, тромбон и саксофон. Единственото ненарушимо правило е отсъствието на ударни инструменти.

„Мишо Йосифов секстет” бяха звездите, които закриха първата фестивална вечер. Тяхната музика бе малко по-твърда от тази на предишните две групи, но за това пък успяха да привлекат джаз-почитателите почти до сцената и да превърнат фестивала в купон.

Публиката не беше малко, макар че можеше да бъде и повече. В началото прииждаше „на талази“ – изглежда жегата за някои бе по-силна от желанието да чуят любимите си групи и парчета. Въпреки това обаче имаше почитатели на всички течения в джаза – от блус и рагтайм до диксиленд и суинг. А тази музика определено се прие добре, поднесена под откритото небе на Търново и гарнирана със студена бира за големите. Искрено се забавляваха и най-малките, които вкусваха една по-различна музика и опитваха да се нагласят в танцувален ритъм на импровизиран от тях дансинг.

Днес  „Дикси ленд дуо“ – Венци Благоев и Владимир Радулов ще открият концерта. Щафетата ще поеме „Румен Халачев“ – квартет, а финал на фестивалната вечер ще сложи модерната група „Трио Файв“. Начало – 19:00 часа на паметника Асеневци.

Информация: www.sever.bg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s