Накъде след компютъра

Капитал публикува интересен материал за бъдещето на компютрите или т. нар. посткомпютърна ера, която ни очаква. Няма нищо разтърсващо като информация с оглед на световния пазар, но като за българския статията е много добра. Препоръчваме я на всеки, който се интересува от технологии и иска да хвърли един поглед във вероятното бъдеще. Ето откъс:

Не, това не е текст за задаващата се гибел на персоналния компютър. Тук няма да прочетете и как таблетите ще го изместят, превръщайки се в преносимия дигитален помощник на бъдещето. Да, тези модерни мобилни устройства набират все по-голяма популярност (най-вече покрай вихреното настъпление на Apple и техния пазарен хит iPad), но пред тях има още много дълъг път, преди да се доближат по продажби до компютрите. Според изследване на глобалната анализаторска компания IDC през тази година ще бъдат продадени 361.5 милиона компютъра. Тази цифра ще нарасне до 541.5 милиона през 2015 г. През същата година продажбите на таблети ще са наполовина – около 275.3 млн., твърди доклад на консултантската фирма iSuppli. Така че през следващите години добрият стар компютър няма да изчезне, просто тези два вида дигитални устройства ще съжителстват паралелно. И вероятно няма да са единствените по рода си.
Post-PC ерата обаче не е това, което вероятно си представяте първосигнално. Таблетите ще са само едно от многото нейни превъплъщения. Шумотевицата около появата им в началото на 2010 г. беше една от основните причини да се заговори, че сме на прага на драстична промяна в компютърния бранш. Инвазията на таблетите концентрира вниманието върху един процес, който всъщност тече от няколко години, но едва сега става видим за всички.

Реториката по темата 

за посткомпютърната епоха се отприщи след едно визионерско изказване, направено от изпълнителния директор на Apple Стив Джобс преди малко повече от година на конференцията D8.

Когато САЩ беше аграрна нация, всички превозни средства бяха камиони. Това беше нещото, от което имаш нужда, ако си фермер. Колите станаха по-популярни едва когато градовете се разраснаха. С тях популярност набраха и приспособления като сервоусилвателя на волана и автоматичните скорости… С PC-тата ще се случи същото, което стана с камионите. Те ще продължат да са наоколо, но само един на Х души ще има нужда от тях“, обяви Джобс, превеждайки на съвсем достъпен език парадигмата за post-PC ерата.

Дизайнът и управлението на съвременния персонален компютър копират почти едно към едно концепцията на пишещата машина. Това е направено преди около 30 години, за да бъдат тези устройства по-достъпни за масовите потребители, които, независимо от епохата, по правило винаги са консервативни и трудно свикват с революционните нововъведения. И ето как персоналните компютри се сдобиват с клавиатура, от която потребителите подават команди в текстова форма и екран, където машината визуализира резултата от дейността си. По подобие на пишещите машини, PC-тата са здраво заковани на бюрата на собствениците си. Такива са в началото на 70-те години на миналия век, такива си остават и до днес…

Конкретният повод технологичната индустрия да заговори за post-PC ерата е наскоро обявеното намерение на технологичния гигант Hewlett-Packard (HP) да отдели бизнеса си с компютри, фокусирайки се върху разработката на софтуер, онлайн услуги и цялостни решения. Този ход наподобява решението на конкурента IBM (който между другото, освен родоначалник на персоналния компютър, е и автор на съкращението PC) от 2005 г. да продаде хардуерния си бизнес на китайската компания Lenovo и да се фокусира върху дейности с по-високи маржове на печалба – например специализиран софтуер, cloud computing технологии, изкуствен интелект, суперкомпютри и т.н.

Стратегическото преориентиране на двете водещи технологични компании е ясен сигнал, че бизнесът с PC компютри в класическия му вариант е престанал да бъде достатъчно иновативен и генериращ добавена стойност. Всъщност той все повече се доближава до битовата електроника. Истинското IT все по-често е нещо, не може да се пипне с ръка, защото не присъства във физическия свят – добавената стойност идва под формата на софтуер, онлайн базирани услуги, мобилни приложения, цялостни решения, достъпни за всякакви крайни устройства и на всяко място по света…

Цялата статия може да прочетете тук!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s