Lady Judas, The Final Teen Spirit и Thunder Busters! (ВИДЕО)

Творческият потенциал на хората е безграничен. Поредното доказателство намерихме в Австралия, където попаднахме на едни от най-уникални музикални миксове, които сме слушали някога. Не само като стилове, но и като изпълнители.

Какво ще кажете за Лейди Гага и Джудас Прийст в едно (тук!)? Или за Металика и Стиви Уондър (тук!)? А спомняте ли си популярния саундтрак към „Ловци на призраци“? Да, представете си го смесен с АC/DC (тук!).

Авторът на неверояните миксове, които намерихме се казва Том Компаньони и си има собствена страница – www.waxaudio.com.au

Там може да намерите и биография. Том е родом от Австралия, дълго време се опитва да пробие в музикалния бизнес като китарист. Удря на камък и се впуска в шеметно пътешествие, което го отвежда в рамките на няколко години до Индонезия, Тайланд, Камбоджа, Лаос, Мианмар, Тибет, Индия, Египет и Гърция. Между октомври 2005 и март 2007 Том записва звуците на тези страни и издава албума „9 countries“, който може да слушате и свалите съвсем безплатно от http://www.waxaudio.com.au/9Countries/sounds.htm

Историята му после продължава в Австралия, където Том става видео продуцент. За невероятните му музикални експерименти обаче трябва да благодарим не само на таланта му, но и на новите медии, които позволяват това да се случи.

А под това, разбираме ето това:

Ето и кратко интервю с Том, в което той отговаря на най-често задаваните въпроси:

Изкарваш ли пари от това?
Не. Не притежавам правата за нито една от песните. Следователно нямам право да получавам пари за това. Нито мога да продавам миксовете. Не ми плащат и вие няма нужда да плащате, за да ги слушате. Албумите „9 countries“ и „CMYK“ са базирани изцяло на оригинален материал, който сам съм записвал, но и те са безплатни. Защо пък не.

Как го правиш? Какъв софтуер използваш? Как ти идват идеите?
Трудно е да ги направя, още повече да обяснява как става. Всичко в сайта е направено с Cubase, Pro Tools или Final Cut (за видео материалите). Идеите ми идват, когато се замисля за странни музикални комбинации. Няма формула. Понякога е лесно, но по-често е трудно.

Къде намираш инструменталите и изолираните вокали?
Повечето от миксовете в сайта са просто сливане на оригиналните песни, но има няколко, които са направени с отделни вокали или инструментали. Къде ги намирам? Интернет. Както казват, Гугъл е твой приятел.

Имал ли си проблеми?
Не. Получих обратна връзка от няколко артисти, които съм миксирал и са изключително положителни. Не мога да публикувам писмата им, защото са лични и уважавам това. Като цяло, не мисля, че артистите имат нещо против да миксирап песните им, особено когато го правиш добре. Обикновено музикалните адвокати имат проблеми, но засега не съм имал контакт с тях.

Мога ли да използва микса за…
Може да го използвате за каквото поискате. Ще се радвам, ако ме споменете, но това зависи от вас. Както казах, не притежавам правата, затова не зависи от мен. Единственото изключение за „9 countries“ и „CMYK“. Те са си лично мои творби. Може да ги свалите, да ги поствате, да ги слушате където поискате. Само не ги използвайте за комерсиални цели без да ме предупредите.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s