Направихме музей на действителността – соц изкуството

Екипът на Умности е съставен предимно от млади хора, които чисто статитистически са живели кратко в ерата на българския социализъм. На практика обаче ние сме живели дълго, благодарение на костенурския преход. В същото време ние сме израснали с родовата ни памет, с филмите и разказите за близкото минало, със хилядите статии и стотици книги, публикувани по темата.

Именно затова смеем да твърдим, че познаваме този период прекрасно. А познавайки го, силно се надявахме и у нас да се изгради музей, който да обедини всички истории, били те писмени, фотографирани и прочие.

За съжаление, не посрещаме с радост новината за откриването на Музея на социалистическото изкуство, защото считаме, че неговата идея е по-скоро вредна, отколкото полезна за обществото ни. Смятаме експозицията в музея за едностранчива и философията му за противоречаща на демокрацията.

Предпочитаме да не се впускаме в дълги описания. Предлагаме ви направо да чуете интервюто с проф. Велислав Минеков за БГНЕС, в което той общо взето изразява сбито и точно нашата гледна точка.

Ние сме имали щастието да посетим „Zeitgeschichtliches Forum“ и музея на „Кръглия ъгъл“ в Лайпциг. Идеята на първата експозиция е по-скоро да покаже бита на хората, които са преживели комунизма и в известна степен това е висша форма на трагикомедия. Вторият музей е разположен в бишия щаб на Щази и неговата идея е да ви покаже как е функционирала тайната полиция. И в двете институции са събрани страхотни разкази и спомени, които ще ви потресат.

Уви, същото не може да се каже за новооткрития музей в София, чиято функция е по-скоро да възхвалява по странен начин изкуството на социализма.

Ако и вие имате ясна гледна точка по въпроса, ще се радваме да я споделите. Коментирайте под статията или изпратете мнението си до umnostiblog@gmail.com.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s