Светът стана скъп през 1938 – Google Labs’ NGram Viewer

Със сигурност почти всички, които четат Умности са родени през втората половина на миналия век. Интересно ни е, някога задавали ли сте си въпроса: „Кога светът стана толкова скъп?

Умности намери отговора! През 1938 година. Горе-долу 🙂

Доказателството виждате нагледно в диаграмата, която свалихме от Google Labs’ NGram Viewer. Всъщност, сега ще си говорим точно за това – за чудесното приложение на Гугъл, което ни позволява да видим как се е изменяла употребата на думите в последните два века.

Ако се чудите защо това е важно, веднага отговаряме – за да знаете кога светът стана скъп 🙂

Повечето от вас, които следят света на Интернет отблизо, знаят прекрасно, че Гугъл започна проект за дигитализирането на милиони книги. Първоначално мега-ултра-гига компанията превърна в нули и единици близо 15 милиона различни книги, но след пресявка техният брой остана 5 млн. Това се равнява на приблизително 500 млрд. думи.

Софтуерът, който от Гугъл предоставят на потребителите, дава възможност да проследите как се променя използването на думите от 1800 година до днес. Гугъл буквално рови из всички тези книги и индексира търсените от вас части от речта. В зависимост от това колко често се срещат, Гугъл прави графика, която показва как се променя използването им през годините.

Инстурментът работи прекрасно със синоними, но ние решихме да го използваме с антоними. Принципът е същият, така че няма логическа грешка при изводите. Диаграмата недвусмислено показва кога хората са започнали да употребяват повече думата „скъп“ отколкото думата „евтин“.

Разбира се, да се прави извод, че светът е станал по-скъп е преувеличение, тъй като има много фактори, които обясняват разминаването. Със сигурност обаче резултатът е повече от любопитен.

Всеки един от вас може сам да си направи едно мини изследване ето тук – http://ngrams.googlelabs.com/! Предупреждаваме ви, че джаджата е изключително пристрастяваща 🙂

Ако искате да научите повече за начина, по който работи, препоръчваме ви представянето й в TEDx Boston от Ерес Лийберман Айден и Жан-Баптист Мишел. Наслада!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s