Дори и не подозирате как телевизията влияе върху вашите нагласи

Източник:  Sxc.hu

Факт е, че в „Умности“ не използваме телевизори, но това далеч не значи, че не ползваме продукцията, която се показва в ефира. Този път обаче искаме да ви представим една страхотна реч на Лоурън Залазник за TED. ТВ продуцентката се е впуснала в страхотно проучване върху влиянието на телевизионните програми върху хората. Използвайки софтуера на GapMinder тя показва статистически промяната в нагласата на хората за последните 50 години.

Средностатистическият американец отделя приблизително по близо 5 часа от деня в гледане на телевизия. В България цифрата не е толкова драстична, но също е висока – около 3 часа по данни на Делойт (и се покачва). Според нас с раждането на Web 2.0 базираните предложения краят на телевизията, такава каквато я познаваме се задава, но не и краят на продукцията, която телевизията като медиум ни предоставя. Не е нужно да си гений, за да виждаш конвергенцията.

Стига обаче приказки, насладете се на това чудесно видео:

Любопитно е, какво би казал Маршал Маклуън след тази реч. Американският учен, автор на прословутото „средството е съобщението“. Още преди 60 години Маклуън предсказа влиянието на телевизията върху хората, макар че неговата гледна точка сама по себе си изключва качеството на съдържанието. Истината обаче винаги е някъде по средата и изследването на Лорън Залазник е прекрасно доказателство за това.

Факт е, че телевизорът действа като крушка – той позволява на хората да видят нещо там, където по принцип не биха могли. Но е и факт, че има значение какво хората виждат и промяната в нагласите им е необорим аргумент.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s