(НЕ)Легално срещу рекламите. По примера на Ню Йорк + ВИДЕО

Писна ли ви от тези гледки? Абсурдни, смешни, безполезни, грозни, пошли и какви ли не още реклами, залепени навсякъде. Улицата вече е като стената във Фейсбук, всеки лепва каквото си иска.

В Ню Йорк проблемът не е толкова драстичен, колкото в София и големите български градове, но местните младежи показа страхотен граждански дух и вече въстанаха срещу незаконните реклами, които визуално и физически изменят пространството и ги натоварват психически. Протестът им не е легален, но е особено интересен и ефективен.

Jordan Seiler е част от PublicAdCampaign и заедно със свои приятели поде акция за боядисването на всички незаконни реклами и превръщането им в места за изява на артисти.

Само в рамките на един ден, специализираната акция на младежите успя да преобрази над 120 публични пространства в необятния американски град. Двама души бяха арестувани, но определено мисията е изпълнена.

На следващия етап идват 75 артисти, които развихрят въображението си и променят по свой начин пространствата. Креативно, не толкова натрапчиво, пробуждащо или успокояващо.

В Ню Йорк има специална организацията – MPA City Outdoor, която се грижи за легалното поставяне на реклами. Не винаги обаче те успяват да си свършат работата, а и винаги има хора, които искат да си спестят данъци и да промотират своя продукт най-нахално.

София е плачевна в това отношение. А ако добавим и типично българския манталитет за лепене на некролози на публични места, картинката става в пъти по-отвратителна.

Струва си да се замислим, дали не би било хубаво и ние да сторим същото. 120 е малка цифра за нашия град. Работата тук е повече, дали обаче и ентусиастите са повече?

Ето как става на практика:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s