БНТ 2, следващата стъпка от ренесанса на БНТ

Българската национална телевизия обяви официално, че ще стартира БНТ 2 на 10 октомври. Идеята за създаването на втора програма се лансира още от 2008 година насам, но за съжаление така и не бе реализирана.

Ренесансът на държавната медия е впечатляващ и това е най-закономерният ход, който ще спомогне допълнително за медийния плурализъм в страната ни.

Директор на канала ще бъде Екатерина Генова, а най-любопитното е, че той ще направи нещо новаторско за родния ефир и нещо, което е своеобразен поглед в бъдещето.

Спортът, филмовите продукции, сериалите и забавно-развлекателните предавания ще са еднакви за цялата страна, но когато дойде време за новинарските емисии, те ще се разделят на пет области – София, Благоевград, Пловдив, Варна и Русе.

Четирите извънстолични области са местата, където БНТ разполага с телевизионни центрове, които също създават продукция и тя вече ще вижда много повече живот, отколкото до момента.

„Подобно на други европейски регионални мрежи, в часовете за централните новини и за публицистика всеки център ще излъчва собствено регионално ориентирано издание, т.е. националната тв мрежа ще се „разпада“ на 5 отделни, като в Пловдив ще се гледат новини и актуални теми от района, в София – от София, и т.н. В останалото време програмата е единна и се състои от рубрики и предавания, създавани в петте центъра“, обясни директорът на канала Екатерина Генова.

Не може да не отбележим добрата работа на Вяра Анкова като генерален директор. За първи път през последното десетилетие БНТ бележи реално повишаване на качеството.

Новинарският блок е номер едно откъм качество на журналистиката. Сайтът на БНТ предлага цялото съдържание онлайн плюс възможност за гледане на живо, нещо, в което телевизията драстично изоставаше от своите конкуренти bTV и NOVA.

В заключение ще отбележим, че единственият начин да има по-добри медии е да има повече медии, защото конкуренцията ражда качество, а в този случай и истина.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s