Магията на реалността – атеистичната книга за деца + ВИДЕО


Еволюционистът, биолог и етолог Ричард Доукинс е може би най-известният атеист в света (след Д-р Хаус). Преди около две седмици британският учен представи новата си книга, предназначена за деца (но не само), която се казва „Магията на реалността: Как да знаем какво наистина е истина“.

Книгата обобщава на опростен език това, върху което Доукинс работи през годините и дава съвсем логични обяснения за различни интересни въпроси, като кой е първия човек, как работят земетресенията и какво е черната материя. Всяка глава започва с един известен мит от фолклора или религията, след което ученият го смила на пух и прах и обяснява феномените научно.

За Доукинс най-великолепната история от всички е тази за еволюцията: „Замислете си, ние сме започнали тук, на тази планета – една частица, която се върти около слънцето. И в продължение на 4 млрд. години постепенно сме достигнали от бактерия до това, което сме. Това е изумителна история.“

В едно изречение, книгата му може да бъде обощена с перефразираните думи на Пикасо от Лерер: „Всяко дете е естествен учен. Проблемът е как да останем такива, когато пораснем.

Британецът е сред най-известните критици на креационизма и религиозните митове за създаването на света. Любопитно е, че той получава традиционно англиканско възпитание, но на 16 години решава, че теорията за еволюцията дава по-задоволително обяснение на въпроса, който го вълнува най-силно – откъде сме се появили.

Доукинс става известен през 1976 година с книгата си „Себичният ген“, в която пречупва теорията за еволюцията през гледната точка на гените. Той въвежда думата „мем“, която обхваща различни понятия: идеи, мелодии, фрази, мода и всякакви други типични неща, които могат да се разпространяват между хората. Това са все неща, които скачат от мозък в мозък и могат да се загнездят там като вирус.

Още по темата може да откриете в www.brainpickings.org.

Advertisements

One thought on “Магията на реалността – атеистичната книга за деца + ВИДЕО

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s