Там, където магията съществува, а чудесата са лични

„Тръгваш по пътечката, все направо, светло е и не можеш да се изгубиш.“

И тръгваш по пътечката на Лабиринта. Тя рядко е светла, още по-рядко е права, но едно е сигурно, изгубиш ли се вътре, доста вероятно е да намериш себе си.

За тези, на които предишните думи им звучат неясно и безсмислено, Лабиринтът е пространство, което е артистично проектирано така, че да играе със сетивата ви, провокирайки емоции, спомени и реакции, които са напълно противоположни на битовите ви изживявания.

Екипът на „Умности“ имаше шанс да стане част от последния Лабиринт, който се проведе в България. Под наслов „Фабрика за приказки“, от 19 до 26 октомври артисти вдъхнаха живот на едно хале. Първоначално те използваха своите души, а после открадваха парченце от душата на всеки, дръзнал да премине по пътечката.

Театърът на сетивния лабиринт е новост не само за нашата страна, но за целия свят. Можем да спокойно да го определим като изкуство на 21 век.

Основната разлика от традиционния театър е, че няма сцена, няма публика, няма стриктна сценография и режисура. Има една пътечка с много завои, стаички, герои и толкова на брой истории, колкото души преминат през инсталацията.

В Лабиринта се влиза по един, а какво се случва вътре не може да бъде описано с думи, защото то се случва на зрението, слуха, обонянието, вкуса и осезанието, но се случва без слово.

В интернет изданието „Културни новини“ намерихме приблизително точно описание на това, що е Лабиринт:

Същността на Театъра на сетивния лабиринт се намира в пространството отвъд думите и затова трудно може да се описва или разказва за него. За да бъде разбран, трябва да бъде ПРЕЖИВЯН!

И все пак Театър на сетивата „Лабиринт“ е:

• Интерактивен артистичен процес, който води до създаването на представление, обвързано със специфична среда-място (site specific performance)

• Пърформанс, в който ролите на „зрител“ и „актьор“ се смесват и те се превръщат в сътворци на едно уникално преживяване

• Едновременно древен и съвременен ритуал, при който посетителите преминават един по един през инсталация – лабиринт, където се сблъскват с наситени сетивни изживявания (слухови, осезателни, обонятелни, визуални, вкусови)

• Лично пътешествие в тъмното ТУК и СЕГА, в което с всеки следващ завой и среща отпадат препятствията към същността ни и ние отново се свързваме с вътрешното си Аз, с Другия, с Вселената.

Ние в Умности обещаваме, че ще ви информираме, когато бъде организиран следващия Лабиринт. А ако всичко написано не е било достатъчно да ви убеди в красотата на подобно изживяване, тогава ви съветваме просто да рискувате. Толкова е лично и специално, че няма начин да не ви хареса.

Advertisements

2 thoughts on “Там, където магията съществува, а чудесата са лични

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s