Жената в Мария Кюри

Днес се натъкнахме на една чудесна статия за Мария Кюри в Jenite.bg. Валентина Кожухарова ни изненада с един по-различен от стандартния поглед върху работата на именития учен, който преди всичко е и… жена!

Първото име, което изниква в ума, когато се замислим за велика жена-учен, със сигурност е Мария Кюри. Днес отбелязваме 144 години от рождението ѝ, а Google определено ни изненадаха приятно с красива илюстрация на изследователката, която препраща към интернет връзки с информация за нея.

Наричат Мария Кюри „Айнщайн в женски род“. Тя е пионер в областта на радиологията. Първият носител на две Нобелови награди в две различни области на науката – физика (през 1903 година) и химия (през 1911 година). Първата жена, носител на престижната награда. Първата жена, преподавател в Сорбоната.

Родена под името Мария Склодовска във Варшава, Полша, на 7 ноември 1867 г., Мария Кюри е петото дете в семейството на учители.

Завършва гимназия на 15-годишна възраст със златен медал. Не може да продължи образованието си в Полша, защото по това време жените нямат достъп до университет. Семейството ѝ изпитва финансови затруднения и се налага Мария да започне работа като учител. След осемнадесетата си годишнина става възпитателка. Сестра ѝ следва медицина в Париж, а Мария я подпомага финансово. Тя пък помага на бъдещата носителка на Нобелова награда да се премести при нея. През 1981 Мария постъпва да следва в Сорбоната. През 1893 г. се дипломира по физика, а през 1894 г. – по математика. И в двете специалности с отлични резултати.

След завършването на университета, Мария започва кариера във Висшето училище по физика и химия в Париж, оглавявано от младия физик Пиер Кюри. Тяхното приятелство прераства в любов и двамата се женят през 1895 г. Заедно изследват радиоактивните вещества.

Имат две дъщери: Ирен и Ев. Мария е предана майка, грижи се за интелектуалното и физическото възпитание на момичетата. Стимулира постиженията на Ирен в областта на математиката и успехите на Ев в музиката.

Мария Кюри има приноси в създаването на теорията за радиоактивността, в техниките за изолиране на радиоизотопи. След няколкогодишен непрекъснат труд с Пиер изолират два нови химични елемента. Първият кръстили полоний на името на родината на Мария – Полша, а вторият – радий (от лат. radius – лъч), т. е. лъчист, тъй като бил прекалено радиоактивен.

Най-големият удар в живота на Мария Кюри идва със смъртта на съпруга ѝ през 1906 година. Пиер е блъснат от теглено от кон превозно средство.

По време на Първата световна война заедно с по-голямата си дъщеря, Ирен, Мария организира подвижни и стационарни рентгенови лаборатории за преглед на ранени войници. Двете жени помагат на около 3 милиона пациента.

Мария Кюри умира през 1934 година от левкемия. По всяка вероятност тя развива болестта зарадирадиацията при изследванията, които провежда. По нейно време опасните последствия от работата с радиоактивни вещества не са били познати, а Мария не е взимала предпазни мерки в лабораторията си.

Дъщеря ѝ, Ирен Жолио-Кюри, печели Нобелова награда за химия една година след смъртта ѝ. Ев е писателка. Това е наследството, което Мария Кюри оставя след себе си не като учен, а като жена.

Advertisements

One thought on “Жената в Мария Кюри

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s