Всичко за колелото + ВИДЕО

Ако освен глобалната мисия на Умности да снабдява вашите мозъци с дъвки изведем и глокални мисии, то една от тях със сигурност ще бъде под името „Културата на колелото“. Затова и днес ще ви срещнем с един човек, който е сред гурутата в тази област и неотдавна издаде книга „All About The Bike: The Pursuit of Happiness on Two Wheels„.

В авторитетния блог за култура „Brainpickings“ (където се натъкнахме и на статията за него) определят труда му като „фантастична нова хроника на колоезденето, от културната му история, през техническите иновации, до живописните истории на хората, които карат колелета“.

И понеже вече треперите от вълнение кой е този гуру (поне така ни се иска), ето го и него – Robert Penn!

Не веднъж сме говорили за влиянието на двете гуми върху градската среда, индустрията и здравето. В книгата на Penn обаче има много повече. От революционното влияние на велосипед във Викторианската епоха, до промяната на морала и равенството между половете, разбирайте еманципацията на жените.

Ние не си падаме по думата „еманципация“. Не от тесногръдие, а от съвсем други съображения, които обаче не са обект на изследване в тази статия.

Penn има над 40 000 километра на две гуми и успява в няколкостотин страници да разкаже увлекателно, с чувство за хумор, мярка и опит за историята на колелото. Докато той си търси нова машина, Penn успява дап роучи индустриалната история, икономическата теория, еволюцията в дизайна, да представи пионерите в културата на колоезденето и да говори с някои от най-добрите майстори на рамки в световноизвестни работилници за изработка на велосипеди.

Един интересен факт, който илюстрира гигантския ефект на колоезденето върху икономиката е бумът в продажбата на велосипеди в Щатите в края на XIX в. През 1890 година в САЩ има около 150 000 колоездачи. Тогава един байк струва близо половин годишна заплата. Само пет години по-късно, през 1895-а, едно колело струва няколко седмични заплати, а с всяка година броят на колоездачите се показчва с… един милион.

В следващото видео ще ви покажем г-н Penn в една далеч по-ежедневна светлина. Защото колелото не е само индустрия, култура и здраве, а и забавление в най-чист вид:


Асоциации:

Много повече от колело

Ако имаш два DVD плейъра, дай един на съседа си

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s