Ucha.se как да направя България по-добро място за живеене

България може и да не е богата на природни ресурси, но разполага с огромен мозъчен ресурс. За съжаление, доста сериозна част от него е концентриран в един единствен град (София), а друга сериозна част е извън границите на държавата. Ние в Умности имаме щастието да се познаваме с един от тези изключително кадърни и млади българи, които макар и да са в чужбина, работят за доброто на България.

Дарин Маджаров и Ucha.se

Дарко не само е страхотен математик и експерт в областта на възобновяемите източници на енергия, но и много добър футболист и отличен шахматист.

Дарин е на 24 години, израснал е в китното предбалканско градче Дряново. Завършва Априловска гимназия с отличие, след което учи Electrical Engineering and Computer Science в Бремен. В момента прави дисертация в университета в Leuven, като целта му е да намери начин да задоволи с енергия необятните желания на хората, разполагайки с ограничени ресурси. Когато завърши, той ще може да направи план как всяка една страна най-евтино и качествено да задоволи нуждите си от енергия.

Докато се занимава с толкова сериозна материя, Дарин съумява да отдели изключително сериозна част от времето си, за да реализира един проект, който няма да му донесе материална изгода, но за сметка на това сериозно може да повиши качеството на образованието в България. Проектът се казва „Ucha.se“ и по своята същност предлага безплатни и леснодостъпни видеоуроци по математика, физика, химия и биология за горния курс на обучение в средните училища.

Проектът напомня на една друга идея, която съществува в онлайн пространството – „Видеоучител„. Разликата обаче е, че в „Ucha.se“ не е нужна никаква регистрация.

Сайтът е полезен както за ученици, които са пропуснали даден урок, но така и за такива, които искат да опреснят или допълнят знанията си. Той е удобен и за хора с увреждания, които не могат да посещават училище, но искат да се образоват. Предвижда се към видеоуроците да бъдат добавени и субтитри, така че и глухонеми деца да работят с тях.

Ние сме повече от впечатлени. Потърсихме Дарко и го хванахме точно преди да се заеме с израбтката на поредния обучителен клип. А той с удоволствие ни разказа за идеята си.

„Преди една година, дори малко повече, основахме с едни приятели в Бремен подобна компания. Правехме нещата на английски. Малко по-различно. Правехме ги една година. Хората, които се занимават с маркетинга търсят клиенти“, разказа Дарин за нас.

„На мен обаче не ми харесва, че това с плащането ограничава потреблението. Става дума за ученици, които нямат кой знае колко възможности. Идеята на такъв сайт трябва да бъде да достигне до повече хора. Направих няколко такива видеа за сестра ми. Така както ги правя в Ucha.se. Показах ги на баба ми, която е бивша учителка по химия и тя със съжаление ми каза: „Аз не можех да правя такива неща, когато преподавах“. После направих още няколко. Сестра ми пък ги показа на съучениците си и те ги харесаха.“

Така се започва с идеята, която Дарко реализира първоначално сам, а сега си търси и помощници: „По Химия ми помага г-жа Мария Николова в Априловска гимназия. Тя проверява уроците за грешки. С математиката нямам проблем. По физика също. Общо взето сам ги правя.“

„След известно време може би ще започнат да ми помагат още хора. Геновева Алексиева, тя учи в Мюнхен медицина ме заведе в един музей и започна да ми разказва за устройството на клетката. Това така ми е влязло в съзнанието, че сега когато започнах й се обадих и й казах: „Започваш с мен, няма как! Ще помагаш!“ Вече готвим едно видео заедно.“

„Ще ми помага още и един колега от Бремен – Андрей Райков. Ние с него тръгнахме заедно да се подготвяме за Германия, учихме едно и също, бяхме съквартиранти. Той ще помага с математика. Идеята е да стават по-бързо нещата и да покрием още класове.“

Дарко започва да работи по българския проект през септември тази година и вече може да се похвали със 73 урока. Първоначално едно видео му отнема доста време, но сега успява да го завърши за около два часа. Използва таблет, Paint и програма, която записва видео от десктопа.

Плановете му обаче далеч не се ограничават само с тези уроци и тези области: „Вчера започнах да правя едно видео по икономика. Подготвил съм доста интересни неща, които са основни. Ще покрием всички класове с математика, физика, биология и химия.“

След разговора за сайта си поговорихме с него и за плановете му да се върне в България и той не крие, че има огромно желание да го стори. Не иска да живее в чужбина, иска да работи тук за доброто както на своето семейство и приятелите си, така и на всички останали.

Дарко не мисли в политически цветове, не мърмори и не обвинява другите за проблемите си и неуспехите си. Напротив, той мисли и работи дългосрочно, технократски и оптимистично. Той е от тези млади хора, които знаят, че за да се развиваш, трябва непрестанно да работиш.

Именно затова и екипът на Умности го подкрепя безусловно в инициативата му и обещаваме да следим изкъсо проекта Ucha.se.

Искаме да насърчим и нашите малко на брой, но качествени, читатели да помислят как могат да помогнат и да се включат в инициативата, която е изцяло благородна и не се мисли през призмата как да печели пари след време.

А тя ще печели и то много. Но не пряко, а косвено. Защото повече добре образовани млади хора означава по-силна и печеливша икономика, а това е добре за всички.

За финал ето и една интересна задача от Ucha.se, която се казва „Футболен отбор в криза“:


Асоциации:

Без мрънкане. Даниел Иванов за реге музиката и подхода ни в живота

Защо един французин на 35 напуска страната си и се мести в България?

„Археологът в България е всичко в едно“, Павлина Владкова

Advertisements

9 thoughts on “Ucha.se как да направя България по-добро място за живеене

  1. Радвам се, че познавам млади хора като Дарко. Работя с неговите уроци и в часовете, интересът от учениците е огромен. Пожелания за повече и още по-добри и атрактивни уроци.

    1. Благодаря, Поли. Твоето мнението е изключително важно за нас (ти си знаеш)! Ние желаем успех на Дарин и ще го подкрепяме.

      1. Никакъв успех на Дарин… 🙂 Дарин ще продължава да работи здраво, но трябва всички заедно… Имаме страхотна възможност да оставим нещо хубаво след нас, но за да го направим трябва всички да се ангажираме и постоянно да го популяризираме. Нека стигне до всеки ученик!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s