Спомен за Журналистика 1.0 (1940 година) + ВИДЕО

http://www.sxc.hu

Когато все по-често се говори за бъдещето на журналистиката и все по-ниските етични стандарти на писане, не е зле да си припомним златните години на Журналистика 1.0.

Днес ще ви представим един кратък филм на Енциклопедия Британика от далечната 1940. На него попаднахме в най-влиятелния блог за култура – Brainpickings, съветваме ви да му хвърляте по едно око.

Видеото е своеобразна капсула на практиката от онези години и в известен смисъл представя един чист, идеалистичен, дори наивен поглед върху методите на тогавшната журналистика.

„Има истинска тръпка да видиш името си над твоята история, когато я публикуват. И винаги има усещането, че трябва да направиш следващия материал малко по-добър.“

Една от най-впечатляващите части е описанието на отговорния редактор, който трябва притежава такива качества, които в ерата на Журналистика 2.0 и интернет се срещат рядко и са причина за масовото заклеймяване на медиите.

„Редакторът трябва да може да пише по много теми, да анализира и да обяснява значението на нещата, както и да споделя собственото си мнение. Той трябва да обосновава точно и справедливо, както и да пише интересно. Той трябва постоянно да се усъвършенства, да притежава богат запас от знания и опит.“

Отделете малко време, за да си припомните едно славно минало и принципи, които в деншната ера биват заменени с Гугъл.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s