Те. Роботите + ВИДЕО

Не всички роботи са за боклука.

Не, няма да правим банални аналогии с известни трудове, за да ви анонсираме следващата тема. Направо ви впускаме в дебрите на роботите, които тичат, подскачат на един крак, играят тенис на маса, пренасят болни хора, свирят на цигулка и могат да се самообучават!

Първо ще ви запознаем с ASIMO, който е продукт на Honda. Новата версия на малкия бял сладур може да тича с 9 км/ч, да разпознава гласовете на трима души (говорещи едновременно), да си мърда всеки пръст отделно от другите и да прави сложни движения.

Мнозина обвиняват Honda, че го използва предимно с маркетингови цели, но новата му версия може и да преодолее това обвинение.

Ето го и него:

Следващият робот се казва HRP-4C и изглежда точно като момиче. Иновацията при него е, че създателите му са успели да докарат походка, почти като човешката.

Може да му се насладите в следващото видео:

И когато става дума за походка ще ви покажем един по-различен робот, който е далеч от хуманоидните форми. Той обаче може да се движи посредством собственото си тегло.

Ето го и него:


NAO е още един малък сладур, който може да разпознава различни обекти и да извършва различни действия свързани с тях. Няма усъвършенстваната походка на ASIMO и сериозно наподобява пате, но за сметка на това може да се навежда. Още повече, ако го бутнете на земята няма да се оплаква, а просто ще се изправи. Също така може и да комуникира с роботи от своя вид и… може да лъже.

Малкият лъжец NAO:

Една от насоките, в които роботите вече доказват полезността си е медицината. Достатъчно е само да споменем гениалния Da Vinci. Ако оставим на страна сложните операции, има някои чисто физиологични упражнения, които са трудни за медицинския персонал и изискват сигурност, сила и внимание – като това да пренесете сериозно наранен човек от една носилка в друга или от инвалидна количка в носилка. RIBA II го може и го прави завидно добре:

Видео:

Предпоследните електронни хитрушковци могат да играят тенис на маса. Те засичат траекторията на топчето, проектират я и у поставят хилката така, че да го върнат в полето на противнка. Видеото е малко скучно, но след 2:30 роботът играе срещу човек и там е по-интересно.

Роботенис:

За финал оставихме една изключителна технология. Този робот е разработен от учени в Токийския технологичен университет и разполага със софтуер, който му позволява да се самообучава. Машината може да решава проблеми, като сама взима решения какви действия да предприеме и в какъв ред. Впечатляващо!.


Асоциации:

Искате ли да погледнете в бъдещето? Nokia го прави! + ВИДЕО

„Уембли“ на джагите + ВИДЕО

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s