PVC животни населяват бреговете на Холандия + ВИДЕО


Вероятно някои от вас са чували за Theo Jansen. Роденият през 1948 година холандец определя себе си като „кинетичен скулптор“. С други думи, артист и инженер в едно, който разработва „животни“, задвижвани само от кинетична енергия.

Днес ще ви покажем едно чудесно видео от BBC, в което може да се насладите на тази нова форма на живот. Холандският изобретател започва да работи върху проекта през 1990 година и до ден днешен развива идеите си.

Неговата цел е да създаде такова „животно“ (защото сам той определя произведенията си като живи), което да умее да се пази от различните природни стихии и да оцелява.

Конструкцията е относително проста и се състои от PVC тръби, дървени сглобки и платна. В повечето случаи използват енергията на вятъра, за да се задвижат. Новите, усъвършенствани модели, могат да събират енергия и да продължават движението си дори и без вятър. Интересна иновация е и т. нар. „стомах“, който някои твари имат. Той се състои от пластмасови бутилки, пълни с въздух.

Jansen е успял да изработи технология, чрез която произведенията му могат да разпознават водата на морето, различни пречки по плажа, както и да се закотвят за земята, ако има твърде бурен вятър.

Според някои луд, според други чаровен откривател, Jansen определя делото си така: „Стената между инжерните науки и изкуството е само в главите ни. Искам да направя животни, които да пусна на свобода по плажовете и те да имат свой живот.“

Ето и краткото филмче от BBC, а веднага след него може да видите и видео, което обяснява принципа на задвижване на скелетите:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s