ЧРД на Луи Дагер! ЧРД на фотографията! + ВИДЕО

Google продължи вълната на Умности за фотографията с днешното си лого, което е посветено на бащата на любимото ни изкуство – Луи Дагер.

Кой е Луи Дагер?

За тези, които не знаят, това е един французин, който е сбъднал американската мечта. Роден през 1787 година в гр. Кормей (Северна Франция), занимава се с рисуване. Върхът в кариерата му на художник и два на 35 години, когато създава т. нар. диорама – фантастична поредица от панорамна живопис, изложена със специални светлинни ефекти.

Тогава се заражда и идеята му за автоматизиране на процеса и той започва да работи върху апарат, който да улови действителността и да я пресъздаде върху хартия.

Дагер има щастието да се срещне с Жозеф Никефор, който е една идея по-напред от него в достигането на целта. Двамата се съюзяват и споделят усилията си в името на камерата.

През 1833 година обаче Никефор умира. Това не отказва Дагер и през 1837 година той успява! Методът за фотографиране, който създава носи неговото име – дагеротипия. Две години по-късно технологията е представена публично, а той отказва да я патентнова, вследствие на което френското правителство му отпуска пожизнена пенсия.

Веднага след откритието Дагер слиза от сцената и доживява живота си в къщата си край Париж. А може би това е френската мечта.

Преди да ви представим и кратко филмче за живота и работата на Луи Дагер, ще ви припомним за страхотното интервю с фотографа Владо Донков (Къде зимува зимата?) и малката ни колекция от тазгодишния фотографски конкурс на National Geographic.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s