Да научим всяко дете как да се храни правилно

Източник: sxc.hu

Кой е най-големият убиец в световен мащаб?

СПИН? Оръжия? Катастрофи?

Верният отговор е: ХРАНАТА

Нейната липса, нейното качество и нейното количество.

Историята, която днес ще ви представим, е тази на Джейми Оливър. Британец, роден в Есекс, през последните осем години той работи в Щатите, където се бори със затлъстяването.

Бързаме да уточним, че големият проблем при затлъстяването не е самата храна. Тя е инструментът за убийството, нещо като пистолета. Истинският виновник се казва лошо образование.

Джейми започва разказа си потресаващо: „В следващите 18 минути 4 американци ще умрат заради храната, която ядат.“

И ако си мислите, че проблемът засяга само САЩ, жестоко се лъжете. Проблемът засяга още Мексико, Китай, Индия и Европейския съюз. А вероятно и още редица други страни, които са жертва на съвременния начин на живот.

„Вие, сегашното средно поколение, осъдихте своите деца да живеят с десет години по-малко от вас, заради отношението, което създадохте към храната“, категоричен е Джейми.

Затрогващият му разказ обаче няма за цел единствено да стресне хората. Напротив. Носителят на наградата на TED използва времето си на сцената за да апелира към всички хора, които посещават конференцията, да участват в изграждането на движение, което да създаде нова култура на хранене.

Отделете 20 минути от скъпоценното си време, за да видите една вдъхновяваща реч, а после ще си поговорим и за затлъстяването в България.

Проблемът е съвсем актуален и у нас. Статистиката на Световната здравна организация от миналата година показа, че страната ни е на пето място в света по случаи на затлъстяване. Преди пет години друга стряскаща статистика пък показа, че сме на второ място в света по затлъстяване при децата.

30 процента от първокласниците са с надномерно тегло, а 13,6 процента са със затлъстяване. При 15-годишните момчета процентът на затлъстелите е 17, а при момичетата – 13.

В световен мащаб близо 1 млрд. от населението на Земята е с надномерно тегло, а около 300 млн. са затлъстелите.

Причините за това са много: „Е“-тата, захарта, ГМО-храните, полуфабрикатите, политиката на големите компании…

Джейми Оливър призовава за две важни промени:

1. Въвеждане на „храненето“ в образователните системи – децата трябва да знаят поне 10 рецепти, които са животоспасяващи.

2. Насърчаването на дребни местни производители, които могат да доставят прясна храна в училищата и пазара.

Здравословното хранене не е по-скъпо поради няколко причини:

1. Не винаги естествените продукти са по-скъпи. За разлика от много западноевропейски държави, България все още има късмета да произвежда истински продукти (макар и все по-малко).

2. Дори и да допуснем, че естествената храна е равна на по-висока цена. То едно е сигурно – парите, които ще отделите за лечение (ако изобщо е възможно) са в пъти повече отколкото парите за качествена храна.

3. Домашното готвене винаги е било не само по-вкусно, но и по-евтино, тъй като в него не се включва цена за обработка и ДДС на услугата.

Кое е това нещо, което е по-скъпо от живота?

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s