„Съвременната цивилизация е обмен в името на удобството“

Източник: http://www.palatin-project.com

Днес се навършват 60 години от първата публикувана книга на Станислав Лем – „Астронавти“. Google ни напомни за това още от ранно утро и ние решихме да споделим с вас някои от най-гениални прозрения на полския фантаст.

Преди да ви впуснем в морето от мъдрост, нека ви разкажем малко повече за Лем. Роден е в Лвов през 1921 година, като тогава градът е бил в територията на Полша. Учи в Лвовския медицински институт, но така и не се дипломира, защото през 1944 година това означава да остане военен лекар до края на живота си.

Цялото му семейство е репатрирано от Съветския съюз, в чийто предели влиза Лвов. Издава първия си роман – „Човекът от марс“ само с цел да нахрани по някакъв начин семейството си.

Макар и сред най-известните фантасти, Лем категорично определя фантастиката като „второстепенен жанр, инфантилен и лишен от всякаква интелектуална стойност“.

„За мен, дори и най-слабото криминале е по-добро от галактическите празнодумства.“

За тези си думи губи и почетното си членство в Обществото на научните фантасти в САЩ. Лем предпочита да гледа на своите творби от философски аспект: „Вярвам, че някои части на моята „Кибериада“ или „Приказки за роботи“ са по-близо до философската притча на Просвещението, отколкото до научната фантастика.“

Когато го питат, защо е спрял да твори през 1989 година, полският гений споделя: „Бъдещето предизвиква у мен по-скоро страх и тъга, отколкото желание да творя. Темпото на промените е толкова голямо, че ние отдавна вече не го контролираме. Книжният пазар също не успя да избегне това безумно ускорение. Книгата сега живее два или три месеца – и това е всичко. Кой ще държи в магазина си книга, публикувана миналата година? Това е боклук. Новото безмилостно подменя старото. Чудесни произведения се давят в морето от публикации, пробива добре рекламираната халтура. Вече не искам да се блъскам в тази тълпа от материални съображения, а да се морализаторства сред техния тътен и грохот, вероятно е безполезно. Твърде много, и книги и автори.“

Ето и още от мъдростта на Лем:

Ако адът съществува, той безусловно е компютризиран.

Ако, каквото и да е, от атома до метеорита, може да бъде използвано като оръжие, то и така ще бъде използвано, като оръжие.

Бъдещето винаги изглежда по иначе, отколкото можем да си го представим.

В космоса нищо не се губи.

Глупостта е движещата сила на историята.

Доброто и злото са асиметрични величини. Доброто не се позовава на злото, за да потвърди своята правота, а злото винаги изтъква за оправдание едно или друго добро.

Масовата култура е обезболяващо средство — аналгетик, а не наркотик.

Нито една религия не може да направи нещо за човечеството, защото тя не знание основано на опита. Разбира се, тя намалява „болезнеността от битието“ за индивидите, а мимоходом увеличава сбора от нещастия, измъчващи всеки, именно поради своята безпомощност и бездействие спрямо масовите проблеми. Така че не трябва да я защитаваме, като полезно средство дори и от прагматична гледна точка, защото това средство е лошо и безпомощно пред проблемите на човечеството.

Пътят към звездите минава през многогодишен престой в затворено помещение. Астронавтиката намирисва на затвор.

Съвременната цивилизация е обмен в името на удобството.

Хората не желаят да живеят вечно. Те просто не искат да умират.

Ние взехме от бъдещето не най-красивото, не най-възвишеното, не това, което можеше да направи всеки от нас по-добър, а това, което на хората с много пари изглежда най-обещаващо в комерсиален план, това , с което са свързани най-добрите маркетингови планове на младите специалисти в големите рекламни агенции.

Нашите опити да се предскаже бъдещето напомнят опитите да се предвиди развитието на сложна игра шах. При това шахът, с който си имаме работа, е такъв, че играчът може по всяко време – вместо да направи следващия ход -да извади нож, бухалка и да удари с нещо тежко партньора си по главата, ако реши, че това му харесва.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s