Защо трябва да си купим енергоспестяващи крушки + ВИДЕО

Енергийноефективен макет представи разликата между обикновените и енергоспестяващи крушки на работна среща за намаляване на емисиите от парникови газове в България. Макетът е под формата на велоергометър, който представлява централа с генератор, трансформатор, два накрайника и съдържа всичко необходимо за произвеждането на ток и измерване на напрежението.

Видео може да видите тук!

Чрез завъртане на педалите на велоергометъра се онагледява и съпоставя консумацията на енергия за различните видове електрически крушки – обикновени и енергоспестяващи. Със завъртането на педалите се измерват километрите и напрежението за двата вида крушки, разказва Радостина Галитионова от екипа, разработващ Националния план за действие по изменение на климата.

След демонстрация за начина на работа на уреда тя поясни, че скоростта, с която трябва да се въртят педалите, за да се запалят обикновените крушки, е 30 км/ч, а тази за енергоспестяващите – 25 км/ч.

Радостина Галитионова обясни още, че обикновените крушки никога не светват напълно по време на демонстрациите. Това означава, че те харчат много повече ток, коментира тя. В тази връзка тя призова всички хора да си купят енергоспестяващи крушки и да ги използват вкъщи. По този начин ще се намалят и вредните емисии в климата.

Проучвания на БАН показват, че е възможно до 2050 г. климатът в България да се измени до субтропичен и температурата да се покачи с около 5 градуса.

Aко не искате субтропични бури в двора си, първата стъпка, която трябва да направите, е да си купите енергоспестяващи крушки. Ако си мислите, че цената им е неоправдано висока, жестоко се лъжете. Още след три месеца те ще възвърнат вложените пари, благодарение на спестените средства.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s