Работилничка за чудеса, които спасяват деца

Днес ще ви представим Йовка Христова, за която всеки един ден е изпълнен с чувствителност, мисъл за околните и много нови идеи. Усмихната, позитивна, креативна и с несломима воля, тя твори в своята Работилничка за чудеса не само чудни изделия от вълна, конци и плат. Тя прави чудеса с хората и децата.

Учител по математика по професия, Йовка Христова започва активно да се занимава с приложно изкуство, едва когато диагностицират по-малкото от двете ѝ деца, дъщеря ѝ Йоана, с аутизъм. Открито говори за болестта на детето си, защото смята, че колкото повече се знае за този проблем и колкото по-отрано се действа, толкова по-добре за детето, родителите и за цялото семейство.

Заради грижите, от които се нуждае Йони, обръща гръб на преподаването в училище, но се нуждае от средства за терапиите на детето. Преди повече от 3 години изживява ужаса да няма средства за терапия със звукостимулация за аутисти, която тепърва се въвежда в България. Започва да мисли как да изкара тези пари – за времето това са 400 лева, и как в същото време да се грижи за децата. Октомври месец е.

Насърчена от близките, се обръща към хобито си от детските и студентските години – да шие, плете, рисува и да изненадва приятелите с ръчноизработени подаръци. Решава, че може да направи нещо коледно – ангели и елхички. „Беше чудесно като преживяване да съм у дома с децата си, да учим, а вечер докато пея приспивни песни да шия ръчните шевове“ разказва Йовка. В галерия „Традиция“ към Клуба на жените на посланиците у нас предлагат неща, изработени от възрастни хора, правени от хора в неравностойно положение – сираци, хора с увреждания. Излагат нещата ѝ в галерията и до средата на декември събира половината пари за звукостимулацията.

По-късно от детската градина, в която записват Йоана, започват да водят детето веднъж седмично в галерия „Шмиргела“, където има кръжок за аутисти, с които работят психолози и художници. Така Йовка се свързва с галерията и се престрашава да попита дали биха включили в тяхна изложба четири нейни пана в стил пачуърк. Отговорът, който получава от собственичката Юлия Банкова, обаче надхвърля и най-смелите ѝ очаквания – предлагат ѝ самостоятелна изява. В рамките на четири-пет месеца Йовка изготвя още 20 пана.

Всичко се разпродава и така втората ѝ плаха стъпка в изкуството се оказва отново успешна. Следващата изложба се случва тази година, като галерия „Шмиргела“ подкрепя все повече майки на деца с дефицити и проблеми в развитието – с аутизъм, синдром на Даун, епилепсия, сърдечни проблеми – които чрез изкуството си се опитват да подобрят живота на децата си.

Идеята за благотворителните изложби е чудесна, но Йовка иска нещата да се реализират периодично и регулярно. Така създава своята Работилничка за чудеса, в която с другите майки изработват ръчно подаръци с повод и без повод. Felt пък е електронният магазин, където могат да се поръчват готовите им „чудеса“, както и различни материали, с които сами у дома можем да даваме полет на идеите и въображението си.

Йовка Христова обаче има амбицията Работилничката да съществува не само в интернет пространството. Намерила ѝ е 14 квадрата място, а адресът е София, квартал Кръстова вада, улица 4882 Б. Мястото в момента е в процес на изграждане, но когато стане напълно готово, Йовка иска да предлага курсове по различните техники в приложното изкуство. Цената ще бъде съвсем символична, колкото да се покрият разходите за използваните материали, но получените знания и умения ще са безценни. Всяка майка или татко, които изкарат курса, ще могат да преподават в училища и кръжоци. По този начин ще прекарват пълноценно времето с децата си и ще имат някакви доходи. Техниките, които ще се предлагат, са около десетина, сред които пачуърк, иглонабиване, плъсти, макраме, декупаж.

Още една идея на работилничката е да прави трудово-терапевтични занимания за деца с увреждания. „Защото колкото и добре да се справя едно дете, дори да е в масово училище, веднъж завършило, ако остане вкъщи, регресира“ обяснява ни Йовка. Тя иска да предложи на децата с аутизъм и с други увреждания трудово-терапевтични занимания, с които да могат да придобият различни умения и способности. „Всяко знание носи повече възможности“ категорична е тя.

Ако искате да се срещнете с нея, както и с другите талантливи майки, можете да го направите още днес в бистро „Колелото“ на ул. „Княз Борис I 139“ в София. Инициативата Благотворителен Коледен базар, осъществена благодарение на Nenios и TeaKet, се провежда в останалите съботи до Коледа – утре 10.12 и 17.12 от 10:30 сутринта до 17:30 следобед. Събраните средства ще помогнат на Работилничката за чудеса да провежда трудотерапии и обучения на майки на деца с увреждания. Участниците са получили покани и за базара в НДК, който ще се състои на 18 декември.

На този базар участниците решават да заложат основно на коледната украса. От Работилничката предлагат големи топки и елхички тип пачуърк и малки топки от различни парченца с ръчноушити бодове, снежни човеци от вълна. Сред артикулите има и чудесни възглавнички. Йовка изработва всяко нещо, сякаш го прави за собственото си семейство, и държи на достъпните цени. „Има творци, които предпочитат да направят няколко уникални неща и да ги пуснат на много високи цени, и други, които предпочитат да бъдат достъпни за всички“ обяснява ни Йовка Христова. Тя предпочита да е от вторите. Така за 8 лева можете да се сдобиете с уникална топка за елха, както и с мека възглавничка с еленчета или снежинки за 45 лева.

Но Йовка Христова и другите участници в базара не искат просто посетителите да купят ръчно изработените играчки и подаръци от текстил заради благотворителната кауза, а защото са открили Своето нещо сред изложените артикули. Защото са били привлечени от продукта и са усетили любовта на твореца, който стои зад него.

Ние пък благодарим за прекрасния материал на Валентина Кожухарова от Jenite.bg!

Advertisements

One thought on “Работилничка за чудеса, които спасяват деца

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s