Второто аз на геймърите

През 2003 година британският фотограф Роби Купър снима един разведен изпълнителен директор на голяма компания, който обича да прекарва времето с децата си, играейки компютърни игри. Тъй като въпросният шеф няма възможност да се вижда често с наследниците, той използва виртуалното пространство всяка вечер, за да ги разпита как са, да научи повече за майка им и да се забавляват заедно.

На пръв поглед баналния начин за употребяване на времето се оказва ключът към най-големия и интересен проект на фотографа, който ще се осъщестява през следващите три години…

„Този обмен се оказа емоционално важен, макар и да се случваше в цветната фантазия на играта. Това ме накара да се замисля за естеството на забавлението им, което предлага досег с изкуствен свят и символи.“

„Ако изключим обаче играта, тяхна комуникация се свежда то текст. Един вид технологическа надбавка на емоционални модели – въображаемия и символичен език на писмото“, споделя самият Роби Купър години по-късно.

В крайна сметка Купър се впуска в лудо приключение от Франция и Германия до Южна Корея и Китай. Той снима геймъри, като после прави колажи от техните аватари и реалните им портретни снимки.

Резултатът е не само любопитен, но и обогатяващ – Купър изкарва наяве второто им аз. Фотосите му разкриват опита на отделни личности да се самоопределят в реалния свят посредством силата на виртуалното. Към снимките прикача и кратки признания от геймърите, който правят приключението му още по-вълнуващо.

Сега ви предлагаме да се насладите на двете лица, кодирани в едно тяло:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s