Най-щастливото кралство на света + ВИДЕО

От 1972 година Бутан е по-различна страна от всички останали на Земята. Защо? Защото вместо Брутен Национален Продукт, страната произвежда Брутно Национално Щастие. Вероятно сте чували за тази странна и романтична история, която е истина. И там живеят едни от най-бедните и най-щастливите хора.

Сега обаче няма да задълбаваме в темата защо богатите плачат и защо българите сме уж най-нещастната страна на света. Нито сме най-нещастните, нито сме най-бедните. Ще се впуснем в една разходка с балони из Бутан, това малко хималайско кралство.

Пътешествието се казва „Балони за Бутан“ и е дело на Джонатан Харис, който през 2007 година пътува до страната, за да проучи тази парадигма на щастието. Пътешественикът обикаля страната и се среща със 117 души на възраст от 8 до 81 години, различни професии и различен пол (не че има много видове). На всички задава стандартни пет въпроса:

– Какво те прави щастлив?
– Кой е най-щастливият ти спомен?
– Любимата ти шега?
– Колко си щастлив по скалата от 1 до 10?
– Ако може едно ваше желание да се сбъдне, кое би било то?

После, в зависимост от степента на щастие, Харис дава на всеки еквивалентния брой балони в любимия им цвят.

За да не пропуснете линка към сайта, слагаме го и ТУК и горещо ви съветваме да му отделите малко внимание, а после сериозно да размислите върху личното си щастие.

Силно впечатление ни направи статистиката на Харис. Според интервютата му, в тази страна наистина живеят много щастливи хора.

Ако дефинираме три степени на щастие – „нещастни“ (от 1 до 4), „доволни“ (от 5 до 7) и „истински щастливи“ (от 8 до 10), ще построим една изключително любопитна демографска картина:

Дано всичко това да ви е впечатлило и провокирало. Ако не е, оставяме за финал последния си коз – историята на самия Джонатан Харис:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s