Бъдещето е в ръцете на любознателните

Ровейки се в един от най-любимите ни блогове – Brainpickings, попаднахме на една страхотна статия, която ни запозна със Skillshare. Както си личи и от името, става дума за проект, който цели обмяната на умения.

Не може да си блог за „Умности“ и да пропуснеш подобна идея, която отразява изцяло нашето разбиране за света – той наистина принадлежи на любознателните.

Мисията на Skillshare е да преобразува образованието, да го демократизира и разшири. Проектът предлага възможност всеки да учи от всеки. Непосредствената цел е създаване на общност, която иска да обменя знания.

В известен смисъл идеята дублира тази на TED, но разликата е че тук не става дума за конференция, а за редовни уроци.

Като започнем от финанси за артисти, преминем през събиране на начален капитал за идея и стигнем до това как да живеем безплатно в Ню Йорк.

А в основата на всичко е любознателността, стремежът да се самоусъвършенстваш. Умение, което Айнщайн определя като свещено.

Skillshare не е за академици или теоретици. Той е за практици. За всеки, който иска да действа, който смята, че има какво да предаде и всеки, който е отворен да получава.
Проектът засяга една изключително болезнена тема в Щатите (и не по-малко болезнена за целия свят, включително България) – днес учениците се стремят към дипломата, а не към знанието.
И след като завършат колеж/университет рядко работят това, за което са учили…
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s