Клей Шърки: SOPA и PIPA са само началото на войната

Предлагаме на вниманието ви най-синтезираното и най-ясното обяснение на истерията със SOPA и PIPА за момента. То е дело на Клей Шърки и е част от речта му в офиса на TED New York.

Шърки, който е известен на читателите ни от статията ни книгата му „Излишък на съзнание„, предупреждава, че двата републикански проектозакона са само началото на една много тежка битка между шоу индустрията в световен мащаб и потребителите.

„Медиите не искат ние да създаваме и споделяме съдържание, искат да си седим на дивана и само да потребяваме“, твърди Шърки и обяснява в исторически план промяната на индустрията, която претърпя своя златен век в последните три десетилетия на миналия век.

Ето речта му, а нашите коментари може да намерите след нея…

Умности се присъединява изцяло към позицията на Клей Шърки поради няколко причини. Най-късогледата е, че ако SOPA и PIPA бъдат приети, тогава нашият блог ще бъде закрит, защото ние основно споделяме съдържание, за което не притежаваме авторските права и макар и винаги да цитираме източниците си, това няма да е достатъчно. Няма, защото просто съдържанието няма да бъде налично.

По-малко късогледата е свързана с нашия произход. Ние сме българи и като такива имаме нещастието да считаме културата за нещо второстепенно. Вследствие на неглижираното ни отношение допускаме и неглижирано отношение от Министерство на културата спрямо живота на артиста в страната. Вследствие на това ние не разполагаме с качествена култура, която да ни позволява да се развиваме и да изградим гражданско общество. И в този контекст, Youtube, Wikipedia, Facebook и прочие ни позволяват да черпим култура, до която не бихме имали достъп, ако разчитаме на себе си.

Далновидната причина, да сме против SOPA и PIPA е глобалния ефект, който ще имат двата закона. Ако можем да обобщим (с цената на известна неточност), благодарение на интернет в световен мащаб процъфтява една нова културна тенденция. Роди се ново поколоение, което създава, което твори много повече от предишното, защото технологиите му позволяват срещу по-ниска цена да създава повече. Това обаче е в рязко противоречие с принципите на остарелия бизнес модел на шоу индустрията в САЩ, която иска да бъде монополист върху творчеството и да ни го продава на висока цена – както беше през втората половина на миналия век. SOPA и PIPA са опит да бъде спрян естествения ход на развитието, за да може една остаряла индустрия да продължи да ни източва, когато има много по-евтина алтернатива.

С други думи, това е като да инвестираме умишлено в ТЕЦ, когато разполагаме със зелени технологии и АЕЦ, които ни дават много повече енергия на по-ниска цена.

И тук е важно да уточним. Ние не толерираме кражбата на съдържание с авторски права и още повече финансовата печалба от това. Но борбата с това не става посредством закон, който има за цел да спре една световна тенденция, а чрез познатите ни демократични методи – съд, дела и доказване на своята теза.

Сега ще напишем нещо, за което мнозина ще ни анатемост и обявяват за комунисти, но е факт. Благодарение на интернет, човечеството се насочи към период, в който знанието ще може да се разпространява почти безплатно и в неограничено количество, защото всички с интернет имат равен достъп до него. Това, което SOPA и PIPA ще направят, е да ударят в основата – равния достъп.

Ако и вие вярвате в бъдещето на свободно споделяне и тотална промяна на сегашния бизнес модел, присъединете се към нашата позиция и последвайте съветите на Клей Шърки.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s