Напред в миналото – сградите на XXI век + ВИДЕО

 

Рядко си даваме сметка колко от новите неща в живота ни всъщност са стари. Днес, благодарение на колегата Валентина Кожухарова, попаднахме на проекта на двама американци за устойчив дом и офис. Те виждат в него бъдещето, а ние видяхме и миналото.

Ерик Лейн и Сюзън Стийлмън са възпитаници на Университета „Клемсън“ и решават да създадат концепция за къща на бъдещето, която да приюти на едно място 24-часови цикъл на средностатистическия човек. А този цикъл е осем часа работа, осем часа сън и осем часа забавление.

И тъй като моделът в Щатите, а и в Европа до голяма степен е хората да живеят в отделни квартали и предградия, дори села и в същото време да работят в центъра, те решават да заложат на нещо „ново“.

Новото е къща, която комбинира и двете. На приземния етаж е бизнеса на семейството, а на горния е техния дом.

На нас това ни напомня на възрожденските къщи в Етъра или на Самоводската чаршия. Разликата е в технологиите, които епохата предлага.

Трите къщи в проекта на Ерик и Сюзън разполагат с фотоволтаични панели, които могат да осигурят изцяло електричеството на сградата. Предлагат възможност за съхранение на вода и по естествен начин поддържане на равномерна температура целогодишно.

Колкото до битовия цикъл, човек ще върши всичко на едно място, няма да харчи пари за транспорт и най-важното – няма да губи време в задръствания.

Ние пожелаваме успех на дуото, в стремежа им да преврънат в реалност концепцията си, след като вземат университетските си дипломи през май. Също така ги каним на разходка из всеки по-малък град, където тяхната идея работи безотказно.

Иначе напълно подкрепяме тази практика и за големите градове. Това значи по-устойчиво развитие, по-малко задръствания, повече време за любимите ни хора. Какво по-хубаво от това?

Фотогалерия:

Advertisements

One thought on “Напред в миналото – сградите на XXI век + ВИДЕО

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s