Стайнбек за любовта в писмо до неговия син

Едни хора познават Джон Стайнбек с романите му „На изток от рая“, „Гроздовете на гнева“, „За мишките и хората“, „Зимата на нашето недволство“ и „Улица Консервна“. Други пък го свързват с нобеловата му награда.

Малцина обаче познават Джон Стайнбек като писателят на писма. Да, точно така, Стайнбек освен гениален романист, който е сравняван по влияние с Хариет Бичър Стоу (авторката на „Чичо Томовата колиба“), е и гениален автор на писма. Писма до близките си, до редактора си, до влиятелни хора от обществото.

Писмата на Стайнбек са искрени, прочувствени и разкриват повече за неговата натура от всеки друг негов труд. Ако някои иска да прочете всички от тях, които са част от публичния свят, може да си поръча от Амазон книгата „Steinbeck: A Life In Letters„.

А ние днес ще ви преведем едно от тях, адресирано до най-големия му син Том. Писмото е от 1958 година и е в отговор на писмо от Том, в което тинейджърът обяснява, че се е влюбил.

Молим да ни извините за непрофесионалния превод…

Ню Йорк
10 ноември 1958

Скъпи Том,

Получихме писмото ти тази сутрин. Ще отговоря от моя гледна точка, а Илейн от нейна.

Първо, ти си влюбен и това е хубаво нещо, може би най-хубавото, което може да се случи на някого. Не позволявай на никого да го смали и омаловажи.

Второ, има няколко вида любов. Единият вид е себично, зло, задушаващо и егоистично нещо и използва любовта, за да си придава значимост. То е грозно и осакатяващо. Другият пък може да освободи всичко добро в теб – добротата, съобразителността и уважението – не само общоприетото уважение, но онова уважение, израз на оценяване на уникалното и ценното в другия човек. Първият тип ще те разболее, ще те направи малък и слаб, но вторият ще ти даде сила, кураж и доброта, а дори и мъдрост, за която не си подозирал.

Казваш, че това не е детска любов. Ако го чувстваш толкова дълбоко – разбира се, че не е детска любов.

Но не мисля, че ме питаш за твоите чувства. Ти ги познаваш по-добре от всеки. Това, което искаш от мен, е да ти кажа какво да правиш и това мога да направя.

Ликувай с нея, бъди доволен и благодарен.

Обектът на любовта е най-добрия и най-красивия. Опитай да бъдеш и ти толкова добър.

Ако обичаш някого, няма страшно да го признаеш, но трябва да помниш, че някои хора са срамежливи и ако си признаваш, трябва да имаш това предвид.

Момичетата някак знаят или усещат какво чувстваш, но обичат и да им го казваш.

Понякога се случва на чувствата ти да не бъде отвърнато по една или друга причина и нека това не ги прави по-незначителни и добри.

Последно, познавам чувствата ти, защото ги споделям и се радвам, че ги имаш.

Ще се радваме да се срещнем със Сюзън. Тя е дорбе дошла. А Илеин ще се подготви по такъв начин, защото това е нейна територия и ще бъде много доволна. Тя също разбира любовта и може би ще ти помогне повече от мен.

И не се страхувай да я изгубиш. Ако така е правилно, то се случва. Най-важно е да не бързаш. Нищо хубаво не отминава.

С обич,

Fa

(бел.ред.- от „Father“, татко ти)


Благодарение на Brainpickings.org

Advertisements

One thought on “Стайнбек за любовта в писмо до неговия син

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s