Защо концертът на Lady Gaga беше уникален за България?

В първия ден след снощния концерт на Lady Gaga от турнето „The Born This Way Ball“ забелязваме разцепление на музикалните фенове на три – впечатлени до края на живота си; хейтъри, които призовават към саморазправа с нея и наблюдаващи. По принцип крайностите не ни привличат, затова влизаме в наблюдаващите. И като такива, твърдо заявяваме, че концертът беше особено специален за музикалната ни история. По-специален от всички, които до момента се случиха.

Смятаме така, поради три причини:

1. Най-важното. Lady Gaga дойде у нас в пика на кариерата си (а, кой знае, това може и да не е пика). Нито един световноизвестен изпълнител, с милиони почитатели, не е идвал в България по време на пика в кариерата си или по път към най-високата точка. Това е исторически момент, защото говори, че вече сме още една крачка по-далеч от мрачното ни минало, което държеше отвъд желязната завеса всички достижения на Западната култура.

2. Звукът беше убийствен. Никога в България не е имало концерт, с толкова качествен звук. Не казваме силен, казваме качествен. Техниката на Gaga е възможно най-модерната и скъпата, специалистите – най-добре платените. Имахме възможност да разговаряме със специалисти в бранша, с хора посетили стотици големи концерти и всички бяха единодушни – в България не е имало мегашоу с по-качествен звук.

3. Организацията на събитието. Арена Армеец София потръгна трудно в организационен план. И това е обяснимо. България никога не е разполага със съоръжение от такъв тип и калибър. Трябваше време да се научим и похвалното е, че го направихме. След безумията с паркинга, проблеми с влизането и излизането, вчера всичко това бе в миналото. Залата бе пълна, a организацията отлична.

4. Lady Gaga е най-агресивният носител на идеята за равенство между половете и толерантност между хората. У нас са гостували много величия, известни със сексуалната си ориентация. Gaga не е известна с това. Тя е известна с факта, че защитава правото на всеки да се самоопределя така, както намери за добре. Тя е носител на една култура, която все още е дълбоко низвергната на Балканите.

Ние сме категорични, че у нас не е имало събитие, което да може да съчетае тези качества.

Това не значи, че по-големи имена не са гостували. Напротив – Madonna, Sting, Metallica, Ramstein и прочие са идоли в своите стилове. Нито един от тях обаче не бе в пика на кариерата си и нито един от тях с толкова качествен звук. За организацията не се наемаме да коментираме.

За нас „The Born This Way Ball“ е символ за зараждането на един нов период в музикалната ни култура. Период, в който ще имаме по-голям достъп до най-скъпото и най-влиятелното от Западната култура. И ако погледнем календара от тази година, това беше черешката на тортата, сред солидни сладки като „Cirque Du Soleil“, „Lenny Kravitz“, „Red Hot Chili Peppers“, „Jennifer Lopez“, „Hooverphonic“, „Guns N’Roses“… Пропуснатите да не се сърдят.

Дали песните са хубави, дали демонстрираната култура е хубава, всичко това е твърде субективно. А и „хубав“ не е качествената категория, с която трябва да се сравняват подобни събития. „Хубав“ е само за лично ползване.

За нас, лично, Gaga беше хубава. И беше отличен пример за българските „звезди“, които между другото до една бяха окупирали Залата снощи. Ето така се прави шоу. Преди да кажете „с пари“, ще ви кажем – с мисъл!

Ето и малко снимки от концерта, които са собственост на www.arenaarmeecsofia.com. Което ни напомня още една хубава новина – Залата вече си има акаунт в Twitter. Крайно време беше.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s