Ако парите нямат значение, какво бихте правили?

Каква е целта на живота?

Още ранна детска възраст любимият въпрос на възрастните към нас е: „Какъв искаш да станеш като пораснеш?“

„Космонавт? Чудесно! О, полицай, браво!“

И лека-полека, искаме или не, започваме да търсим цел в живота. Ние от Умности не сме професионални психолози или биолози, така че не знаем до каква степен това е обусловено в гените ни. Но дори и да не е, натискът на обществото всеки един от нас да има цел в живота е достатъчен да ни възпита така. Ако нямаш си пройдоха, айляк и още други хубави думички.

Всъщност, няма нищо лошо в това да имаш цел, дори е прекрасно. Гоненето на целта е смисълът на живота за мнозина от нас. Но каква е нашата цел?

След това дълго встъпително слово от нас, ще ви представим едно кратко видео с мъдрост от Алан Уотс (1915-1973). Британският философ често е трябвало да помага на своите ученици с намирането на целта. И в такава ситуация той им е задавал брилянтен въпрос: „Какво би правил, ако парите нямаха значение?“

В момента, в който съумеем да извадим парите от уравнението (не казваме, че е лесно), светът придобива друга светлина.

„Ако смятате, че парите са най-важното нещо, ще изживеете живота си напразно. Ще правите неща, които не харесвате, за да продължите да живеете. А ще продължавате да живеете, за да правите неща, които не харесвате. Това е глупаво.“

Логиката на Уотс е различна. Започнете да правите това, което искате и мизерствайте, ако е нужно. Но ако наистина искате да правите това, то вие ще станете брилянтни и средствата ще дойдат.

В материалния ни свят тази теза изглежда плод на романтизъм. Обществото ни възпитава да си скъсваме задниците от работа, за да може в свободните 8 часа от ежедневието ни (реално доста по-малко) да правим нещо, което харесваме.

Краткото видео ни накара да се замислим и честно казано, не се сетихме за познат, който е зарязал работата си, започнал е да прави това, което му харесва и е умрял от глад. Не, че изобщо много от познатите ни са се втурнали да правят каквото искат. Повечето само мърморят, точно като нас.

Реклами

Едно мнение за “Ако парите нямат значение, какво бихте правили?

  1. Хм…
    Във видеото не видях някой, „ който е зарязал работата си“, а такива, които упражняват хобито си. 😉
    Всъщност призивът е не „да извадим парите от уравнението“, а макар и трудно да намерим начин да работим това, което ни харесва (за пари! – „и средствата ще дойдат“). Което много рядко се постига (познавам двама), с много трудности от различен характер (не само пари!) и с неясно доволство от резултата.
    Защото едно е „да правиш нещо, което харесваш“ когато имаш настроение за това и съвсем друго, когато с харесваното си изкарваш хляба. От „Ех, ако можеше“ става „Пак ли, байгън ми е вече“…
    „Моята борба“ 🙂 би била да е достатъчно един от семейството да работи 6-7 часа 5 дена в седмицата за да живеят нормално (не потребителски!). Ще има достатъчно време за „каквото ти харесва“!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s